Χοιρινό με αχλάδια, δαμάσκηνα & χυμό
Συστατικά
750-900g χοιρινό κρέας, αφαιρείται ο φλοιός και κόβεται σε κύβους 5cm/2in
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
τριμμένο ξύσμα μισού λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού θρυμματισμένους σπόρους κόλιανδρου
1 κουταλάκι ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι (το θυμάρι λεμονιού είναι ιδιαίτερα καλό)
125 ml χυμό
8-10 έτοιμα για κατανάλωση δαμάσκηνα
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
250 γραμμάρια μικρά κρεμμύδια ή κρεμμύδια, ολόκληρα ή μισά
600 ml ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
1-2 κουταλιές ελαφριά ζάχαρη
3-4 αχλάδια
500-650g μικρές πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομμάτια
Για το σερβίρισμα
ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
λίγο τριμμένο ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση
ΒΗΜΑ 1
Ανακατέψτε το χοιρινό με το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού, τον κόλιανδρο, το θυμάρι, το χυμό και τα δαμάσκηνα σε ένα μη μεταλλικό πιάτο. Αλατοπιπερώστε καλά. Καλύψτε και μαρινάρετε στο ψυγείο για έως και 12 ώρες.
ΒΗΜΑ 2
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C Αφαιρέστε το χοιρινό και τα δαμάσκηνα από τη μαρινάδα και αφήστε τα στην άκρη ξεχωριστά. Χτυπήστε το χοιρινό να στεγνώσει και στη συνέχεια ρίξτε το αλεύρι. Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα τηγάνι και ροδίζουμε το χοιρινό κρέας από όλες τις πλευρές (ίσως χρειαστεί να το κάνετε σε παρτίδες). Μεταφέρετε το χοιρινό σε ένα μεγάλο, φαρδύ πιάτο κατσαρόλας.
ΒΗΜΑ 3
Σκουπίστε το τηγάνι, προσθέστε το υπόλοιπο λάδι και ροδίστε τα κρεμμύδια από όλες τις πλευρές. Αφαιρέστε και αφήστε στην άκρη. Προσθέτουμε τη μαρινάδα στο τηγάνι και αφήνουμε να πάρει βράση. Μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά, στη συνέχεια ανακατέψτε το ζωμό και τη ζάχαρη και αφήστε ξανά να βράσει. Περιχύνουμε το χοιρινό, σκεπάζουμε και ψήνουμε στο φούρνο για 11⁄2 ώρες. (Μπορείτε να προετοιμαστείτε για αυτό το στάδιο μια μέρα μπροστά. Σκεπάστε και ψύξτε όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα, αφαιρέστε το λίπος εάν είναι απαραίτητο. Θερμάνετε μέχρι να φουσκώσει πριν συνεχίσετε τη συνταγή. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο περισσότερο απόθεμα ή νερό.
ΒΗΜΑ 4
Περίπου 20 λεπτά πριν το χοιρινό κρέας είναι έτοιμο, ξεφλουδίστε τα αχλάδια και κόψτε τα σε ροδέλες και αφαιρέστε τους πυρήνες. Βγάλτε το χοιρινό από το φούρνο και ρυθμίστε το καρύκευμα, προσθέτοντας περισσότερη ζάχαρη, αν θέλετε. Ανακατέψτε τα κρεμμύδια, τα αχλάδια και τις πατάτες, σκεπάστε την κατσαρόλα και επιστρέψτε στο φούρνο για άλλα 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
ΒΗΜΑ 5
Ανακατέψτε τα δαμάσκηνα, στη συνέχεια ανακατέψτε λίγο περισσότερο ζωμό εάν η κατσαρόλα φαίνεται στεγνή. Επιστρέφουμε στο φούρνο για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να ψηθούν πλήρως οι πατάτες. Ελέγξτε το καρύκευμα και, στη συνέχεια, σκορπίστε το μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού από πάνω.